Proces výroby

Proces výroby čokolády začína už na kakaových plantážach. Kakaové bôby, ktoré používame v LASKAO dovážame z plantáží Tarapoto a San Martin v Peru. Hlavný zber kakaových plodov prebieha na jar a jeseň. Pre zabezpečenie kvality a predchádzaniu poškodeniu bôbov je ich zber vykonávaný výhradne ručne. Z vyzretých kakaových strukov sa vyberú kakaové bôby, ktoré sa následne na plantážach fermentujú a sušia. Fermentácia (kvasenie) je veľmi dôležitou súčasťou celého procesu, trvá väčšinou 5-6 dní. Už tu sa začína tvoriť chuťový profil našich čokolád. Kakaové bôby sa po vysušení balia do jutových vriec a sú pripravené na export. Naše kakaové bôby sú v kvalite Fino de aróma, odroda Trinitario a Criollo.

Kvalita bôbov Fino de Aróma je udeľovaná Svetovou kakaovou organizáciou. Z celosvetovej produkcie kakaových bôbov nesie toto označenie len 6 -7%. Bôby sú pestované malými lokálnymi farmári, ktorí dbajú na špičkovú kvalitu kakaovníkov. Vyznačujú sa svetlejšie farbou, majú plnú, intenzívnu chuť s tónmi kvetín a tropického ovocia.

Kakaové maslo, ktoré je veľmi dôležitou ingredienciou každej našej čokolády, je naturálne a nedeodorizované, dovážame ho z Venezuely. Všetky naše čokolády sú vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Klasické sušené mlieko nahrádzame bezlaktózovým mliekom alebo mlieko nepoužívame vôbec a nahrádzame ho ryžovým sirupom, kokosovým mliekom a tapiokou. Väčšina našich čokolád je vhodná aj pre vegánov. Sójový lecitín nahrádzame lecitínom slnečnicovým, v niektorých čokoládach lecitín nepoužívame vôbec. Čokolády sladíme Yacon, fínskym brezovým cukrom - xylitolom a erythritolom, vďaka čomu sú zdravšími verziami kvalitných plantážním čokolád.

Pre výrobu používame len tie najkvalitnejšie kakaové bôby, ktoré najprv pretriedime a jemne opražíme. Opražené bôby odšupkujeme a rozdrvíme v špeciálnom stroji, týmto procesom vzniknú tzv. kakaové nibsy, ktoré sú už pripravené na výrobu čokolády.

Nibsy v požadovanom pomere spolu s ostatnými ingredienciami dáme do melanžéra, kde z tejto zmesi po niekoľkých hodinách spracovávania vznikne dokonale jemná čokoláda.

Akonáhle je čokoláda hotová, putuje do temperovacieho stroja, kde sa musí ohriať a následne schladiť na tzv. vylievacie teplotu.

Poslednými krokmi procesu výroby sú vylievanie, chladenie a balenie čokolád.

Čokolády balíme ručne do recyklovateľných obalov.

Prírodné sladidlá, ktoré používame v našich čokoládach a ich vlastnosti.

Jakon je juhoamerická plodina. Poznali a pestovali ju už Inkovia pre jej podzemné časti, ktoré sú prirodzene sladké.

Zdravotné benefity Yaconu:

-nezvyšuje hladinu cukru v krvi
-má vysoký obsah inulínu a fruktooligosacharidov
-má prebiotické účinky – slúži ako výživa zdravým črevným baktériám
-vhodný je aj pre diabetikov - má veľmi nízky glykemicky index (GI 1),


Xylitol alebo tiež brezový cukor je už na Slovensku známejší, má nízky glykemický index (GI 7) a o 40% nižšiu kalorickú hodnotu ako biely cukor. 

Benefity Xylitolu pre ľudský organizmus: 

-zabraňuje tvorbe zubného kazu
-podporuje trávenie
-vhodný je pri redukčných diétach


Erythritol je prírodné sladidlo, ktoré neobsahuje žiadne kalórie jeho glykemický index je 0 (GI 0). Vďaka tejto vlastnosti je výbornou náhradou bieleho cukru pre diabetikov. Vyrába sa prirodzenou fermentáciou glukózy. 

Pri konzumácii produktov obsahujúci Xylitol a Erythritol nevzniká zubný povlak, čo pomáha predchádzať vzniku zubného kazu.

Najnovším prírastkom v našej čokoládovej rodine je Biela vegan čokoláda s moringou a lieskovcami.

Moringa je jedna z najvýživnejších rastlín, ktoré boli kedy objavené. Často sa preto označuje ako superpotravina. Strom Moringa, ktorého pôvod je v Himalájach sa pestuje na obrovských plantážach v Južnej Amerike. Najcennejšou časťou sú malé zelené lístky, ktoré možno výzorom aj farbou prirovnať k obľúbenému Matcha čaju.

Obsahuje vysoké hodnoty minerálov a vitamínov:

-15x viac draslíka ako banán
-25x viac železa ako špenát
-17x viac vápnika ako mlieko
-7x viac vitamínu C ako pomaranč

Najdôležitejšie zložky moringy a ich pozitívny účinok na ľudský organizmus:

esenciálne aminokyseliny: chránia pred voľnými radikálmi
vitamín C: posilňuje imunitný systém
vápnik: nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby
draslík: zabezpečuje správnu funkciu nervov a svalov
železo: pomáha pri zásobovaní buniek kyslíkom

NATUR CHOCOLATE s.r.o.
Dubíkova 4
949 01 Nitra
Slovenská republika
IČO: 53213548
IČ DPH (DIČ): SK2121312336
Ďalšie informácie
    Textové stránky
    Čeština
    cz
    Slovak
    sk